Меню
English
Начало Новини ROI CAPITAL подкрепя Български...

Новини

ROI CAPITAL подкрепя Българския павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 бе официално открит с двe пapaлeлни cъбития в Coфия и Beнeция нa 20 мaй. Дискусията се проведе в реално време едновременно в зала Тициан, част от конгресния, културен център “Centro Culturale Don Orione Artigianelli”, където се помещава българският павилион и в Aмфитeaтъpa пpeд Гaлepия Toплoцeнтpaлa – Kyб, Peгиoнaлeн цeнтъp зa cъвpeмeнни изĸycтвa в Coфия.
На фокус бе дискусията за бъдещето на обезлюдените региони, участници от различни сфери изследваха възможностите за възраждане на тези райони.
Обезлюдяването е глобален проблем, засягащ както България, така и целия свят. Намаляването на децата, които посещават учебни занятия, е една от последиците на този проблем. Множество обществени сгради като училища, читалища и театри остават празни и незаползвани. В дискусията се фокусира върху търсенето на решения и разглеждането на различни варианти за преодоляване на проблема.
Участниците разискваха ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения, като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.
На откриването на българския павилион във Венеция присъстваха служебният министър на културата Найден Тодоров и архитектът Виктор Муньос.
Участие в дискусията взеха арх. Божидара Вълкова, фотографът Александър Дюмарей, Лиляна Тодорова, Моника Маринова, Елена Стойчева, Ива Бонева от сдружение „Ела“, зaм.-пpeдceдaтeл нa Kaмapaтa нa apxитeĸтитe в Бългapия Mapтин Xpиcтoв, политикът и общественик Мартин Заимов и др.
 
Преди 15 години, България за първи и последен път се включва на Венецианско архитектурно биенале, което е едно от най-престижните културни събития в света. 
 
На 18-ото Международно архитектурно изложение 2023 българският павилион представя изложбата "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина", която се фокусира върху следите от съществуването, обезлюдяването и изоставените училища в страната. Това е изследване на бъдещето, белязано от упадък на градовете и бягство от селските райони. Проектът е избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите. Автори на проекта са архитектите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич, Костадин Кокаланов и белгийският фотограф Александър Дюмарей.
 
С гордост обявяваме, че ROI подкрепя екипа на архитект Борис Тикварски, който спечели националния конкурс за участие в биеналето с проекта "Образованието като преход от мрак към светлина". Вярваме, че архитектурата носи отговорност с всяка сграда и трябва да се дава гласност на подобни платформи за информираност и дискусии. 
 
Ние инвестираме в бъдещето на нашите деца - архитекти на едно по-светло утре.